Skip to main content

Waar blijft die empathische golf?

Nederland discussieert zichzelf het ziekenhuis in

Zo zijn wij Nederlanders

Fragment Fluitsma & Van Tijn – 15 Miljoen Mensen

15 Miljoen mensen
Op dat hele kleine stukje aarde
Die schrijf je niet de wetten voor
Die laat je in hun waarde
15 Miljoen mensen
Op dat hele kleine stukje aarde
Die moeten niet ’t keurslijf in
Die laat je in hun waarde

Het land vol groepen van protest
Geen chef die echt de baas is


Lyrics licensed by LyricFind

Mark Rutte

Dit is precies hoe onze minister president ons tijdens de Coronacrisis heeft bejegend. De Nederlander heeft genoeg verantwoordelijkheidsgevoel om onze adviezen te volgen om de verdere verspreiding van dit virus te voorkomen.

Helaas….de adviezen en beperkte regels werden bediscussieerd, weggehoond door complotdenkers en waar mogelijk werden de grenzen opgezocht.

Wat gebeurde er?

Na de maatrelen om de horeca vervroegd te sluiten werden de avondwinkels bestormd om de nodige drank in te slaan om thuis het feest voort te zetten.

Hokjes verjaardagfeestjes werden georganiseerd, uiteraard maar drie gasten maar na een uurtje of wat stonden de volgende drie gasten al te trappelen.

Afgelopen woensdag toen de horeca voor de laatste keer open was ontstonden op diverse plekken spontane feesten.

Een driesterrenrestaurant in Rotterdam had zelfs een truc bedacht om via het naastgelegen hotel voor slechts € 10,- extra eters binnen te laten.

Tijdens Op1 –aansluitend op de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge- suggereerde een van de gasten dat de horeca maar een Kerkvergunning moest aanvragen, want daar mag meer. Hoezo de grenzen opzoeken?

Empathische golf

Iedereen wordt momenteel hard getroffen door het Covid19 virus. Er lijkt wel een strijd gaande wie het meest. De jeugd die nu erg wordt beperkt in hun vrijheden en hun studiemogelijkheden, de ouderen en kwetsbaren of?

Simpel iedereen wordt hard getroffen, iedereen moet aan social distancing doen, iedereen moet een mondkapje op en iedereen is angstig voor de toekomst zowel qua gezondheid als financieel.

Ja er zijn fouten gemaakt tijdens de in- en uitvoering van het coronabeleid, het was niet altijd even duidelijk, logica ontbrak vaak.

Aan de andere kant waren de basisregels simpel, afstand houden en handen stuk wassen e.d.

Daar hebben we ons zeker niet allemaal aan gehouden de laatste maanden.

Laten we het daarom nu goed doen, er moet een grote empathische golf over Nederland heen. We moeten het voor elkaar doen, leef je eens in in al die andere mensen. Probeer je eens voor te stellen hoe een horeca ondernemer die zich de afgelopen maanden keurig aan alle adviezen en richtlijnen heeft gehouden zich nu moet voelen. De kleine zelfstandige of zzp-er die alleen maar worden geconfronteerd met uitstel/afstel van opdrachten door dit virus.

De gezondheidszorg welke nu wordt overspoeld en reguliere zorg moet gaan afschalen. De patiënt die al maanden op een operatie wacht welke nu opnieuw wordt uitgesteld.

Leef je in, wees empathisch en hou op met het ons zelf in het ziekenhuis te discussiëren ( met dank aan Klaas Dijkhof ).  

covid19, empathie, empathieexperts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *