Skip to main content

Schindler’s list

Een flamboyant succesvol zakenman die volop meeging in de kansen die het Nazi regime hem bracht. Hij profiteerde ban de onteigening van Joodse bedrijven en goedkope Joodse arbeidskrachten via de SS. Fêteerde nazi commandanten en bureaucraten. Hij was geen kwaadaardig antisemiet, maar stond onverschillig tegenover hen, een naamloze massa gemakkelijk uit te buiten voor eigen doeleinden.

Waarom zou hij later zijn leven op het spel zetten en zijn kapitaal inzetten om joodse fabrieksarbeiders te behoeden voor de dood in Auschwitz.

Hij ging de Joden beschouwen als mensen. Hij raakte bevriend met zijn boekhouder  Itzhak Stern, door dagelijkse gesprekken leerde hij over zijn leven, traumatische ervaringen in het getto van Krakau, honger, angst, willekeurige schietpartijen. Hij veranderde naar een uniek individu. Schindler ging dat ook met andere werknemers doen.

Door getuige te zijn van een razzia, een brute slachtpartij viel zijn oog op het meisje met de rode jas en muts en getuige was van een nekschot bij een jongen. Voor Oskar werd dit meisje het symbool van de individualiteit en menselijkheid van de joodse bewoners van Krakau.

Hij zag het gruwelijk geweld van de Nazi’s en werd vastbesloten om al het mogelijke te doen om het systeem te dwarsbomen.