Het nieuwe (thuis-)werken: een zegen of een vloek?
Flexibel/thuis werken kent een enorme impuls als gevolg van de strikte corona- maatregelen. Wat vindt U ervan? Is het fijn om je eigen werktijden te kiezen? Is het fijn om een betere balans te vinden in werk en prive? Mis je nu wel of niet je collega’s ? Hebben wij voldoende empathie om hier mee om te gaan. Wat zijn de gevolgen voor de synergie voor je organisatie? Wat voor invloed heeft op de sociale cohesie? Luisteren we naar elkaar om hier een mooie empathische symbiose in te vinden.
Wat is uw mening, laat het weten aan De EMPATHIEEXPERTS.
Om u te helpen hebben we onderstaand een bloemlezing gemaakt :
Samenvatting artikelen uit media augustus 2020 over thuiswerken nav Covid19
A.D. 11 augustus 2020
Experts niet bang voor hausse aan lege bedrijfspanden: kantoor door thuiswerken steeds meer ontmoetingsplek.
Kantoor blijft nodig volgens Clarijs van CBRE ( vastgoedadviseur). Thuiswerken zal vaker voorkomen, maar de mens is een sociaal dier en overleeft niet lang opgesloten tussen vier muurtjes. Herinrichting van kantoren wordt de nieuwe trend. Minder rijen met bureaus, meer ruimte voor informele ontmoetingen. De traditionele zelfstandige werkplek zal worden vervangen door meer flexibel in te richten ruimtes waar samenwerking centraal staat.
Unilever en KPN richten hun kantoren opnieuw in, thuiswerken is voortaan de norm en sturen aan op een combinatie van werken aan de keukentafel en in een kantooromgeving.
A.D. 12 augustus 2020
Steeds meer coronathuiswerkers zoeken flexplekken buiten de deur: Laptopje open en gaan.
Steeds meer thuiswerkers zijn wel klaar met de keukentafel. Ze verruilen die graag voor een flexplek buiten de deur. Clarijs verwacht dat ook bedrijven vaker naar flexibele werkplekken gaan vragen, dus geen kantoorpanden met jarenlange contracten maar locaties die maandelijks opzegbaar zijn.
De gemeente Rotterdam heeft inmiddels een aanbesteding uitgeschreven voor flexibele werkplekken en houdt haar huidige kantoorpanden tegen het licht. De flexplekken zijn bedoeld voor groepen die langdurig aan hetzelfde project werken.
A.D. 24 augustus 2020
Thijs Launspach: Sociaal kantoor
Waar een klein deel van de thuiswerkers het juist heerlijk vindt om in de eigen omgeving te werken, is het voor de meerderheid van werkend Nederland corvee. Uit onderzoek blijkt dat bij verplicht thuiswerken zowel de werkmotivatie als de productie terugloopt. Thuiswerken kan negatief uitpakken voor zowel de geestelijke als fysieke gezondheid met de kans op een burnout ( Nationaal Centrum Preventie Stress en Burnout).
Met name het sociaal aspect van werken op kantoor wordt gemist. Het contact dat we hebben met collega’s en klanten is nogal verschraald en teruggebracht tot contact via schermen.
De gezelligheid, de kameraadschap, de verbondenheid en het gevoel dat je samen met anderen een gezamenlijk doel nastreeft, ontbreken en kan leiden tot isolatie en eenzaamheid.
Aangezien we nog wel even aan het thuiswerken zullen zijn zullen thuiswerkers genoeg pauzes moeten nemen, regelmatig opstaan van je bureau om te wandelen en aan het einde van de werkdag ook echte te stoppen met werken. Werkgevers zullen de gezondheid van de thuiswerkers goed in de gaten moeten houden, teamspirit er in moeten houden en het informele sociale contact tussen de thuiswerkers zoveel mogelijk moeten bevorderen.
NRC 31 augustus 2020
Thuiswerken bevalt goed, maar werkplek is favoriet na corona ( onderzoek KiM)
Ondanks goede ervaringen met thuiswerken denken weinig mensen volledig thuis te gaan werken, vrouwen en jongeren hebben relatief veel klachten meldt ket Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid ( KiM).
Tussen de 55 en 70% van alle thuiswerkers heeft positieve ervaringen met thuiswerken tijdens het coronavirus. Tussen de 40 en 60% verwacht na de crisis vaker thuis te zullen werken. Voor de crisis werkte een op de drie werkenden wel eens thuis; tijdens de crisis steeg dat naar de heft van alle werkenden, van wie driekwart volledig. Met name hoogopgeleiden en openvervoerforenzen zijn veel meer gaan thuiswerken dan voorheen.
Redenen van het positief zijn:
-Voelen zich voldoende productief en soms productiever dan op kantoor;
-Faciliteiten thuis en ondersteuning werkgever.
Slechts 10% verwacht na de coronacrisis volledig thuis te blijven werken. Vooral jongere werknemers vetrokken aan het begin van de zomer weer naar kantoor.
Reden om niet volledig thuis te gaan werken is het missen van collega’s ( tussen 50 en 70%). De voorkeur van de meeste mensen gaat na de crisis uit van een tot drie thuiswerkdagen per week.
Opvallend is dat met name de mannen positiever zijn dan de vrouwen. Deze laatste groep heeft meer zorgtaken op zich genomen en ondervindt meer last van fysieke en psychische klachten evenals jongeren tot 24 jaar.
A.D. 29 augustus 2020 Z bijlage
Simon Kuper
PWC: er komt een permanente verschuiving naar thuiswerken voorspelt 86% van de algemeen directeuren van Britse bedrijven. Sommige werknemers zullen hele weken op kantoor blijven draaien maar anderen slechts twee of drie dagen per week en anderen helemaal niet. We waren eigenlijk al voorbereid op virtuele taken en het thuiswerken blijkt even productief als werken op kantoor.( Mckinsey).
Bain&Company, managers besteedden minstens 20 uur per week aan vergaderingen, vergaderingen op Zoom zijn korter en efficiënter.
In Nederland wil bijna een kwart fulltime vanuit huis werken en 38% een of meer dagen per week ( Capterra). Internationaal onderzoek van Mckinsey stelt dat 80% van de ondervraagden te genieten van het thuiswerken, lekker autonoom en geen woon-werkverkeer.
Een kantoor is een inefficiënte werkplek maar heeft wel een sterke sociale functie die nu op een andere manier gecreëerd zal moeten worden. Als thuiswerken de norm wordt zullen restaurants, cafes en verzamelkantoren van stadscentra naar de woonwijken verhuizen.
De grote stad krijgt een andere functie, van werkplaats naar speelplaats.
Worden we wel blij van al die autonomie? ( Marloe van der Schrier)
Onderzoek van de Monitor Groep ( in juni en juli n=3000):
57% zegt dat het thuiswerken bevalt, een groot deel is neutraal en 13% wil liever terug naar kantoor; 41% ziet meer voor- dan nadelen en 21% ziet alleen maar nadelen.
50% houdt dezelfde werktijden aan en 67% kan zich goed concentreren.
Erwin Klappe (organisatiepsycholoog Handboek Werkgeluk) stelt dat ons werkplezier grotendeels afhankelijk is van drie factoren: het gevoel van autonomie, verbinding met anderen en een gevoel van competentie en groei.
Het gevoel van autonomie stijgt nu omdat thuiswerkers zelf hun dagindeling kunnen maken.
Het geluksgevoel neemt daarentegen af door het gebrek aan contact met collega’s; ieder mens heeft behoefte aan een gevoel van positieve verbinding met anderen. Mensen ontwikkelen een Zoom-moeheid. Er lijkt een verband te zijn tussen videobellen en uitputting.
Mensen missen ook het gevoel van competentie en groei, ontwikkelen ons minder in ons vak, trainingen gestopt en leren niet van collega’s.
Autonomie lijkt op dit moment zwaarder te wegen, de andere factoren worden even weggedrukt. Dit leidt op termijn tot stress. Hoe dit op te lossen?
Volgen van digitale cursussen, webinars, bellen met collega’s of in de buitenlucht vergaderen met collega’s. Zoek de verbinding met elkaar.
Opmerkingen en bemerkingen coronathuiswerkers
Docente communicatie Hoge School
Valt mee online lesgeven, kan me nu echt richten op de lesstof. Vergaderen ook efficiënter.
Groepsvorming in eerste jaar loopt daarentegen stroef, je moet elkaar echt zien om een hechte groep te worden.
Communicatie- en procesadviseur
Zag er tegenop, houd er van om collega’s te zien en een werkplek te hebben. Door alle digitale voorzieningen viel het toch wel mee. Mis wel het contact met collega’s, iets vragen en je hart luchten. Schermcontact blijft wel erg oppervlakkig. We geleerd dat we slimmer met onze tijd kunnen omgaan en dat we niet allemaal tegelijkertijd op dezelfde plek moeten zijn.
Rabo-bank
84% van de banen in Nederland kan in de 1,5 meter economie gewoon blijven bestaan, mits er voldoende afstand wordt gehouden ( Jesse Groenewegen). Iets minder dan de helft-46%- van de banen vindt buitenshuis plaats, 38% van het werk- bijvoorbeeld ict- kan goed vanuit huis worden beoefend.
Werken we samen harder dan alleen Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie
Ook bij thuiswerken is grote prikkel voor afleiding waardoor het onmogelijk is om je werk af te krijgen. Veel thuiswerkers werken dan maar door en staan bijna altijd aan. Productief werken hangt voor een groot deel ook af van de nabijheid van anderen. Problemen oplossen of tot nieuwe ideeën komen lukt veel minder in je eentje. De ouderwetse brainstormsessies op kantoor laten zich moeilijk vervangen door digitale sessie; de non verbale communicatie komt via een scherm niet over.
Als we thuiswerken weer kunnen combineren met de gang naar kantoor zal dat voor veel werkenden het meest effectief zijn, het beste van twee werelden.
A.D. 31 augustus 2020
Bedrijven hebben minder ruimte nodig; Nooit meer naar kantoor.
Uit een wereldwijd onderzoek van KPMG ( met 50 Nederlandse bedrijven) blijkt dat 70% verwacht minder kantoorruimte nodig te hebben. Bedrijven hebben het thuiswerken ontdekt, het is niet gebleken dat thuiswerken minder productief is. Zowel werknemers als werkgevers zien veel voordelen in thuiswerken en uit het KPMG onderzoek blijkt dat dit een blijvertje wordt. Bedrijven investeren volop in digitale communicatie.
De vastgoedfondsen in kantoor- en winkelpanden hebben het moeilijk.